Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Утре е голям празник-Не се работи и не се влиза във вода-Правят се курбани, за да се умилостиви светията Утре е голям празник-Не се работи и не се влиза във вода-Правят се курбани, за да се умилостиви светията
Facebook Twitter Google+Православната църква почета по стар стил паметта на св. пророк Илия – един от най-силните изобличители на езичеството и вестител на истинната вяра в... Утре е голям празник-Не се работи и не се влиза във вода-Правят се курбани, за да се умилостиви светията

Православната църква почета по стар стил паметта на св. пророк Илия – един от най-силните изобличители на езичеството и вестител на истинната вяра в Единия Бог. Според житието на ,900 години преди идването на Христос той предрекъл събитието.

Единствен от всички светии, неговият живот на земята не свършва със смърт.

Според преданието, както вървял св. Илия с ученика си Елисей, огнена колесница с впрегнати огнени коне минала покрай тях и светията бил отнесен на небето.

В различните краища на България преданията и вярванията за св. Илия са различни, но в основата на всички е поверието, че той е покровител на светкавиците и гръмотевиците. Затова е наричан и Гръмовник.

В едно от преданията смятат свети Илия за покровител на змейовете. Заедно с тях той се борил срещу ламите и халите. Легендата за борбата разказва, че змейовете хвърляли огнени стрели и камъни срещу халата – от сблъсъка те се превръщали в светкавици и гръмотевици. Халата се криела навсякъде – в човек, животно, дърво, затова змейовете палели огньове, за да я видят по-лесно. Тя пък пръскала с уста вода, за да се защити, капките падали върху земята като дъжд.

Затова и ако гърми, хората покривали съдовете с вода, че да не се скрие ламята в нея, а майки прибирали дъщерите си за женене, да не ги види змей и залюби.

Казват, че гръмне ли, значи свети Илия се разхожда по небето и дава знак, че ще има плодородие. През зимата гръмотевици няма, защото тогава свети Илия кара грешниците да строят градове от сняг.

На Илинден  се месят обредни хлябове “колач за св. Илия” и “боговица”. Смята се, че ако светецът е сърдит, ще изсипе от ръкавите си наводнения и градушка. Затова на места, за да умилостивят светията, се правят общоселски сборове с курбан – овен, бик или вол. 

На този ден не трябва да се работи, нито да се влиза във вода. Вярва се, че морето се преобръща и взима за курбан на светията всеки, влезнал във водите.

Свети Илия е покровител и на кожарите, грънчарите и пивоварите.

Имен ден имат всички носещи името на светията: Илия, Илиян, Илияна, Илиана, Илиан, Илина, Илко и сродни

В България на този ден честваме Илинденско-Преображенското въстание по стар стил, по нов стил и официално то се чества на 2 август.

Още от категорията
Коментари