Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Утре е един от най-светлите летни празници-Ето какво да направите, за да ви се сбъднат съкровените желания Утре е един от най-светлите летни празници-Ето какво да направите, за да ви се сбъднат съкровените желания
Facebook Twitter Google+На 6 август православната църква отбелязва Преображение Господне – празник, който се чества още от първите векове на християнството и е свързан... Утре е един от най-светлите летни празници-Ето какво да направите, за да ви се сбъднат съкровените желания

На 6 август православната църква отбелязва Преображение Господне – празник, който се чества още от първите векове на християнството и е свързан с явяването на Господ в небесна слава пред трима Негови ученици.

Съгласно традициите на старите българи на Преображение времето се обръща към зима, а в навечерието му Небесните врати се отварят и Господ изпълнява съкровените желания на вярващите. Ето защо майките държали будни даже малки деца до среднощ, за да се помолят за сбъдване на мечтите си в чудния миг.

На 6 август откъсвали първото грозде, най-често бяло, и го носели в църква с друга сезонна овощия, а след като били осветени – раздавали за здраве и благополучие на близки.

Преди гроздето не вкусвали къпини, смятали, че черните плодчета са дяволско изобретение, създадени да изкушават хората и да се противопоставят на сътворената от Бог лоза.

Тържествената трапеза била за обяд, най-често готвели рибно блюдо, тъй като това било разрешено през Богородичните пости.

Още от категорията
Коментари