Опитайте приставката на Jenata-vchas.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
В неделя е Малка Богородица-Празникът се чества предимно от жени-Ето какво се прави, за да ги закриля Богородица В неделя е Малка Богородица-Празникът се чества предимно от жени-Ето какво се прави, за да ги закриля Богородица
Facebook Twitter Google+На 8-ми септември православните християни честват Рождество на Пресвета Богородица, или по-известен като Малка Богородица. Това е денят, в който е родена божията... В неделя е Малка Богородица-Празникът се чества предимно от жени-Ето какво се прави, за да ги закриля Богородица

На 8-ми септември православните християни честват Рождество на Пресвета Богородица, или по-известен като Малка Богородица. Това е денят, в който е родена божията майка.

Родителите на Богородица-Йоаким и Ана, са добри и щедри хора от Назарет.

Те обаче не можели да имат свое собствено дете.

Натъжен от липсата на отроче, Йоаким отива в пустинята, къде прекарва в строг пост и молитви четиридесет дни.

През това време Ана също се моли с цялото си сърце на Бога за дете и най-сетне чудото се случва. Пред изпълнената с надежда жена се явява ангел. Той ѝ съобщава, че скоро тя и мъжът ѝ ще се сдобият с благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове.

Ана обещава, че ще обрече детето си на Господ. Когато малката Мария става на три години, родителите ѝ я водят в Йерусалимския храм, където я предават в служба на Бога. Мария остава да живее там и започва да лекува скръбта на всички изоставени хора.

Днес православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. По случай празника във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия. Храмов празник ще има и един от най-емблематичните манастири- Роженската света обител Рождество Богородично.

Според нашите обичаи Рождество на Пресвета Богородица се чества предимно от жени, за да ги закриля Богородица винаги. На 8-ми август стопанката на дома приготвя празнична пита.

Прието е, че от 15-ти август, когато е Голяма Богородица, до днешния ден българката не тъче и не шие, за да са здрави децата в семейството. В дните между двата големи православни празника обаче жената може да се съсредоточи върху красотата на градината си. В този период стопанките пресаждат перуника, люляк и божур.

На много места в страната на 8-ми август се правят големи събори с песни, игри и богата трапеза. Колят се и жертвени овни.

Именици на днешния ден са тези, които празнуват и на Голяма Богородица: Мария, Мика, Мара, Маша, Мариан, Мариана, Марин, Марина, Панайот.

Още от категорията
Коментари